Старозагорска област е отличник в кампанията „Великден за всеки“

Близо 380 хиляди лева са събрани до момента в кампанията „Великден за всеки-Дари празник на баба и дядо“. Това означава, че 19 хиляди български пенсионери ще получат ваучери от по 20 лева за Светлия Християнски празник Великден, каза в Стара Загора националният омбудсман Мая Манолова.

Отличник в набирането на средства до момента е Старозагорска област, защото са събрани около 50 хиляди лева. С ваучери тук ще бъдат подпомогнати 2500 пенсионери, отчете Манолова. „Това означава, че хората, които живеят тук са хора с добри сърца, защото са се включили в дарителската акция“. Онези, които допринесоха най-много в кампанията ще бъдат отличени след нейното отчитане, а националният омбудсман посочи кмета Живко Тодоров като фаворит за приза „Добро сърце“.

Кампанията „Великден за всеки-Дари празник на баба и дядо“ ще приключи във вторник вечерта, а от НОИ вече са изготвили списъците на пенсионерите, които получават малко над 300 лева.

„Във вторник вечерта ще заседава Общественият съвет, който ще направи разпределението на набраните средства по общини. В сряда и четвъртък списъците с пенсионерите, които ще получат ваучери за Великден, ще бъдат обявени на пощенските станции, в които възрастните хора получават пенсиите си. Те ще получат ваучерите си в сряда, четвъртък и петък в тези клонове. С ваучерите ще може да се пазарува в 5 хиляди магазина в страната, с които работи Български пощи като оператор на ваучери, а пенсионерите ще могат да ги потърсят и през следващите два месеца. Средства ще се набират и до края на тази седмица , а всичко допълнително, което постъпи ще е в подкрепа на пенсионерите за следващия голям празник Гергьовден“, уточни Манолова.

Партньори на кампанията са: БЧК, Национален алианс за работа с доброволци /НАРД/, Националното сдружение на общините, „Български пощи“, неправителствени и работодателски организации.

В Стара Загора Мая Манолова отчете още, че в кампанията, организирана от студенти-доброволци „Купи дари“, са събрани няколко тона храна. В акцията се включват различни фирми и браншови организации./Дарик

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram