Стара Загора с 332 проекта по европрограми

Зам. областният управител Мариана Кръстева участва днес в заседание на Регионалния съвет за развитие и Регионалния координационен комитет  на Югоизточен район, което се проведе в Бургас. В него участие взеха и зам.-министърът на регионалното развитие Иван Аспарухов, зам. областният управител на Бургас доц. Севдалина Турманова, представители на министерства, областни управители и кметове на общини в Югоизточен район, представители на организации на работодателите и синдикатите и др.

Членовете на  съвета обсъдиха и приеха промени във вътрешните правила за работа на Регионалния координационен комитет. Представени бяха новите членове на комитета – представители на  управляващите органи на програмите за периода 2014-2020 г. и представители на Регионалния съвет за развитие в Комитетите на наблюдение на ОП 2014-2020 г.

Внимание бе отделено на  Целенасочената  инвестиционна програма в подкрепа на развитието на Северозападна България, Родопите, Странджа, пограничните, планинските и полупланинските слаборазвити райони. Представени бяха и приоритетните проекти за финансиране от държавния бюджет в района на Странджа-Сакар, а заинтересованите страни имаха възможност да се включат в обсъждането им.

Общият брой сключени договори по оперативните програми в Югоизточен район с натрупване към 9 ноември 2015 г. е 1054 на обща стойност 2 523 985 603 лв. Най-голям брой проекти имат областите  Бургас – 372 и  Стара Загора – 332, следват Ямбол -178 и Сливен – 150. На срещата бяха  представени и възможностите за финансиране по ОП „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г.  и   ОП „Инициатива за МСП“ 2014 – 2020 г. В края на заседанието доц. Турманова връчи плакета на Югоизточен район за планиране на г-жа Кръстена по повод поемането на председателството на Регионалния съвет от януари следващата година.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram