Справедливо определяне на такса битови отпадъци се въвежда от януари 2025. Замърсителят плаща

Определянето на реалното количество отпадък, което генерира всеки един човек, е много трудно. Едва на 25 януари МФ публикува наредба, която определя формулата за определяне на таксата за отпадъци. Целта е справедливо да бъде определена таксата за битови отпадъци“ заяви пред BULGARIA ON AIR кметът на Казанлък Галина Стоянова.

В предаването тя споделя още, че много общини са направили собствени опити да приведат принципа със свои наредби за прилагане, но те са били отменени от съда.

Госпожа Стоянова обясни и за приложения в Казанлък принцип за облагане върху количеството отпадък само за юридическите лица, като те плащат на брой съдове за определения имот и тяхната вместимост, определени чрез формула за честотата на извозване.

Кметът на Община Казанлък поясни, че проучване на Сдружението на общините показва, че 30% от отпадъците се генерират от юридическите лица, а 70% – от физическите. Но таксата „битови отпадъци“, определяна на база данъчната оценка на имота, се плаща обратно: 30% от физическите и 70% от юридическите лица.

„Притесняваме се, че ще стане много голяма тежестта за физическите лица. Националното сдружение прави анализ да се направи формула, за да се види колко ще бъде голяма разликата. Неясен момент е как финансовата тежест ще се разпредели между гражданите и юридическите лица. Тази мярка няма да мотивира гражданите да събират разделно“  споделя още Галина Стоянова.

Цялото интервю можете да видите тук: https://www.bgonair.bg/a/36-sutreshen-blok/333509-koya-e-nay-spravedlivata-formula-za-opredelyane-na-taksa-bitovi-otpadatsi

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram