Спомен за проф. Райчо Цветков

На тази дата, през 2012 година почина проф. Райчо Цветков, един от най-известните агрономи в казанлъшкия регион и почитан специалист в цяла България. Роден в 1933 г. в казанлъшкото село Енина, житейският му и професионален път е изцяло отдаден на работа за селектиране на сортове маслодайна роза и лавандула.

Агроном по професия, възпитаник на Висшия селскостопански институт в Пловдив, професор Цветков е дългогодишен директор на Института по розата в Казанлък.
От 1960 до 1962 г. е завеждащ секция „Напояване“ Стара Загора. В продължение на 1 година е агроном, а от 1963 г. е научен сътрудник в Института по розата, където защитава кандидатска степен и академичната длъжност старши научен сътрудник, втора степен. От края на 1983 г. е завеждащ секция „Селекция“ в Института по розата. Изследователската работа на Райчо Цветков е свързана с мутационната селекция и размножаване на етеричномаслените култури. Той е автор на полиплоиден сорт салвия скларея, на сорт едногодишно резене, на соротовете лавандула „Рая“ и „Хебър“, на сортовете маслодайна роза „Елейна „ и „Янина“, на сорт зим-зелен. Съавтор е и на сортове лавандула „Юбилейна“ и „Севтополис“.
До последните си дни професор Райчо Цветков се интересуваше живо от проблемите на розопроизводството, имаше активна гражданска позиция по проблемите на региона и не се притесняваше да ги изрази публично.

Райчо Цветков е бил два мандата общински съветник в Казанлък за периода 1991-1999 г. и председател на комисията по земеделие и гори.


Последвайте PRESSTV вече и в Telegram