Социални жилища за ромите ще изграждат в мъглижко

Подобряване на уличната инфраструктура в ромските квартали на гр. Мъглиж, с.Тулово, с.Ягода, с.Юлиево. Създаване на социални предприятия с цел, по трайно включване на ромите на активния трудов пазар. Това са част от приоритетите в община Мъглиж, обявени от общинското ръководство.

В Общината  Мъглиж се проведе Кръгла маса  с представители на  администрацията  и Местна активна група, конструирана по програма РОМАКТ на Съвета на Европа и Европейската комисия.

Д-р Гавазов – запозна присъстващите с решението на общинското ръководство и интеграционните планове на ромите да се правят в рамките на една календарна година, това дава възможност за формулиране на краткосрочни цели и приоритети и създава предпоставка,  за по-добър  мониторинг за свършеното през периода. Като основен приоритет на общинското ръководство Гвазов посочи: изграждане на социални жилища, изграждане на улично осветление в с.Зимница (с компактно ромско население ), както и в ромските махали на селата Дъбово, Ветрен, Тулово.

Във форума взеха участие  зам.–кмета  д-р Душо Гавазов, зам.–кмета Рени Малева, Цонко Цонев експерт на Ромакт, Ивелин Христов представител на Ромакт, както и Юксел Яшаров – фасилитатор на Ромакт за община Мъглиж.

На 14 октомври 2013 г. официално се дава началото на програмата „Ромакт“ в България. Програма „Ромакт“ е съвместна инициатива на Съвета на Европа (СЕ), Европейската комисия и Европейският алианс на градовете и регионите. Програмата е с период една година и ще се изпълнява в Унгария, България, Румъния, Италия и Словакия.

Целта е израждане на капацитет на местните и регионални власти за развиване и изпълнение на политики за ромско включване. Бюджетът на  програмата е 700 000 евро. Част от предложенията на МАГ Мъглиж е включването на Общински план за развитие на община Мъглиж за периода 2014-2020, който да е в съответствие с Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите, изграждане на социални жилища на лица в неравностойно положение и уязвими групи, създаване на Здравно образoвателен медицински център за провеждане на профилактични прегледи , имунизации и изследвания.

 

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram