Социалистки от община Стара Загора дискутираха социални и образователни проблеми

Жените-социалистки от община Стара Загора организираха в неделния следобед ползотворна дискусия по проблеми в образованието и социалната политика. Те обсъдиха един от най-чувствителните въпроси  за разликата в заплащането между  жените и мъжете. Да участват в   дискусията активистките  поканиха  социалисти на различна възраст и с различни професии, сред тях бе и секретарят на ОбС на БСП-Стара Загора Иван Митров.

„16%  е  отчетената разлика в заплащането на труда в ЕС, а при пенсиите  разликата  между половете достига до 38,5%. Всички хора трябва да имат еднакви условия на труд, равно да се третират както в професионално израстване, така и по отншение на социалната сигурност”, каза председателката на жените-социалистки  в община Стара Загора Деляна Начкова, споделяйки пред участниците европейските принципи. Партийните активистки  декларираха своите  несъгласия спрямо социалното неравенство и отсъствието на  мерки на политика, позицията си ще внесат в Народното събрание чрез депутатите от Стара Загора.  Решението им е на база текст за равните възможности на жените и мъжете по отношение на доходите и премахване на неравнопоставеността на половете по отношение на пенсиите на Съвета на Европейския съюз от м. юни.

Обект на дискусията бяха и въпроси, свързани с образованието. То стои в основата на  реализацията на младите хора и икономиката в България, която всички искаме да е конкурентноспособна и да има висока добавена стойност, а всъщност законовите предложения създават предпоставки за неравнопоставеност, обединиха се социалистите.  Те не са съгласни с въвеждане на домашно образование, което ще доведе до абсурди и неравни условия сред учениците. Безпринципност се вижда и по отношение на текстовете, касаещи средствата за държавни и частни училища. Новият образователен закон няма да  гарантира условия за успешна личностна и професионална реализация на всяко едно дете в България, убедени са представителките на левицата.

След дискусията жените-социалстки организираха за участниците и забавен неделен  конкурс „Моето хоби“, а  журито, което отличи интересните занимания, бе съставено от мъже.  Писане на стихове, изработване на алпинеуми и градински фитнес, са сред  наградените любими занимания за свободното време.  А  младата социалистка Румяна Иванова ще превърне в бизнес своето хоби изработване на  оргинални картички и сувенири.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram