Соня Ченешева: В международният ден за защита на животните да си спомним как е създаден общинския приют в гр. Казанлък

Днес в международният ден за защита на животните да си спомним как е създаден общинския приют в гр. Казанлък, какво е направено през тези 18 години и какво още трябва да се направи.
Приюта е създаден през 2005 година в съвместен проект на Община Казанлък и австрийска организация за защита на животните. Общината преустройства къща в местността „Дерелика“ и я регистрира, като животновъден обект – приют от чл.137 ал.1 от ЗВМД с капацитет 30 кучета.

През 2011 година към приюта е регистрирана амбулатория (Наредба 41/10.12.2008г.). Още от създаването на приюта, той започва да работи в партньорство с австрийска организация.

През 2016 година Община Казанлък сключва договор за сътрудничество и с фондация Animal Hope Bulgaria – Kazanlak. Според договорите Thierhilfe suden Austria и Animal Hope Bulgaria – Kazanlak, двете организации осигуряват всичко свързано с животните – храна, медикаменти, кастрационни кампании, осиновителски кампании, а общината осигурява персонала и режийните разходи (ток и вода).

В годините капацитетът на приюта се увеличава и стига до 65 кучета. За съжаление той винаги е пълен, та и дори надхвърлен. Въпреки стотиците кастрации, които се извършват бездомните не намалят. Десетки животни попадат на улицата, заради безотговорни стопани и липса на контрол върху отглеждане и развъждането на домашните кучета. 

П.П Соня Ченешева е радетел, дарител, доброволец още от създаването на приюта

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram