След репортаж на ПРЕСС ТВ: неповторимата носия на Слава Шипкова е отново в Казанлък

Уникалната дамска носия на фамилия Шипкови, която миналата година през лятото ПРЕСС ТВ издири и откри в Сливен, отново е в Казанлък. Тя вече е част от новоразкритата обществена експозиция във възстановената преди няколко седмици Шипкова къща, на пъпа на Града на розите.

След излъчения репортаж на ПРЕСС ТВ миналия юли, създателите на обществената експозиция, успяват да намерят дрехата и да я откупят от новия й съдържател от Сливен, а после й отреждат заслуженото й място в култовата Шипкова къща.

Носията е принадлежала на Слава Шипкова, снахата на основателя на рода Шипкови-дядо Кънчо. Навремето непрекъснато казанлъчани одумвали Слава, защото била стройна красавица, рядка хубавица. При едно търговско пътуване до Констанца, дядо Кънчо вижда Слава, която било родом от румънския град. Харесал я много за снаха и при завръщането си веднага проводил сина си Тодор в Констанца, да я иска за булка. Тодор хукнал на бързоходен кон и след няколко дни довел Слава и се оженил за нея.

Носията поръчали специално за нея. Ушили я казанлъшки майстори. Уникалността на одеждата е в това, че е ушита от коприна, изключително рядка материя за онова време. Шевиците също са особено оригинални. Пафтите са допълнителното бижу към дрехите на красавицата Слава Шипкова.

IMGP9322

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram