След подкрепата на съдия Гьонева: ВСС застана зад обезобразената Дебора

Съдийската колегия на ВСС в своя позиция изрази пълна съпричастност към пострадалото от брутално насилие 18- годишно момиче от Стара Загора. От колегията подкрепиха и протестите срещу насилието. Отбелязват обаче, че нямат правомощия да контролират правилността на съдебните решения. И добавят, че обществените емоции на гняв и възмущение не следва да ескалират в призиви за саморазправа, застрашаваща както личната неприкосновеност на съдиите, така и справедливостта на образувания наказателен процес.

Като съдия и като член на ВСС аз категорично мога да заявя пред Вас, че една тенденция към необоснована и завишена критика към съдебния състав би могла да има отрицателна рефлексия върху независимостта на съда. Аз от пресконференцията, която се състоя, виждам, че всъщност съдебният състав се е опитал да обясни пред обществеността основанията, поради които е взето решението. Допуснатите неволни грешки биха могли да се отдадат и на много други странични обстоятелства, като например на стресовата ситуация“, каза Галина Захарова, председател на ВКС.

Ето цялата позиция на Съдийската колегия на ВСС:

Изразяваме пълна съпричастност към пострадалата от брутално насилие млада жена от Стара Загора и нейното семейство. Свидетели сме на поредния акт на посегателство срещу личността, при който е проявена особена агресия и жестокост. Подкрепяме масовите протести срещу насилието, защото вярваме, че гражданската енергия има положителен заряд, който ще допринесе за повишаване на правната сигурност, превенцията и защитата на жертвите на престъпления. Този житейски и правен казус за пореден път остро поставя на дневен ред съществени неразрешени въпроси в областта на правораздаването, ефективността на дейността на правоохранителните и съдебни органи, необходимостта от срочно предприемане на конкретни мерки в отговор на обществените очаквания за гарантирана правна защита на пострадалите от престъпления, в частност на жертвите от насилие, и справедлив съдебен процес.

Обществените емоции на гняв и възмущение обаче не следва да ескалират в призиви за саморазправа, застрашаваща както личната неприкосновеност на съдиите, така и справедливостта на образувания наказателен процес.

1 час бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram