Следващи важни стъпки за изграждането на древен тракийски кораб край язовир „Копринка“

По проекта „Археосвят – по пътя на великите“ на студио „Енохфилм“ авторът и ръководителят на проекта Атанас Димитров представи пред журналисти в сградата на Община Казанлък следващите важни стъпки:

–         Поставяне на отговорно съхранение на добития дървен материал, от който ще бъде изграден плавателният съд;

–         Уточняване на мястото на брега на язовир „Копринка“, където ще бъде изграждан древния тракийски боен птицеглав кораб. Очакванията са водното превозно средство да бъде с маса около 10-ина тона и 20-метрова дължина;

–         Подготовка на дока за строеж, според реконструкцията на доковете на древните траки;

–         През есента ще започне подготвянето на елементите на кораба, за да може през туристическия сезон на 2018г. да започне неговото сглобяване пред туристи на брега на язовир „Копринка“ и град Севпотолис.

На вниманието на журналистите бе представен кратък филм за силната подкрепа за идеята от страна на казанлъчанина Дончо Папазов – световен мореплавател, пътешественик, писател и документалист за ключовото място на Казанлък за реализацията на замисленото, за културния принос от пресъздаването на историята на човешката цивилизация от преди 3 000 години и „затритите традиции от Миналото“…  За дървения материал и начина на неговото осигуряване със законни общински сечи ще бъде представено становището на управляващия горския фонд на община Казанлък инж.Пенко Говедаров.

Малка изложба с фотоси по темата може да бъде видяна в Информационния център на ул.“Искра“№4.

В съвместната инициатива на Община Казанлък и Атанас Димитров целта е пресъздаване в Долината на тракийските царе на умението на древните траки да използват реките за активен търговски и културен обмен, за политически и териториални завоевания.

През есента стартира и първият исторически риалити формат с работно заглавие „Траките“, който ще се излъчва от брега на язовир „Копринка“ в ефира на Българската национална телевизия.

„Енохфилм“ първи в България осъществяват професионален проект на т.нар. експериментална мореплавателска археология с оригиналния си проект „Резос“ – безпрецедентен културен експеримент в световен мащаб, под патронажа на UNESCO, IMO – Световната мореплавателска организация, ДП „Пристанищна инфраструктура“ и Националната спортна академия „Васил Левски“.

 

Пресцентър на община Казанлък

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram