Скътаните 8 бона за съдомиялна не били от казанлъшкия, а от…българския данъкоплатец

 

От Община Казанлък и Дома за стари хора №3 не отричат предвидените разходи от 8 220 лева за съдомиялна машина и други 8 000 лв. за два хладилника, но необяснима остава истерията, с която служители на администрацията и близки на същата администрация от вчера енергично защитават тези бъдещи харчове.

След публикацията на Пресс ТВ „Общината купува съдомиялна за 8 бона?“ от 25 януари /сряда/, в която разказахме как в Инвестиционната програма на Общината са планирани тези пари за покупката на професионална съдомиялна машина за Дома за стари хора №3. Такава техника мие по 2 000 чинии на час, показа проверка на Пресс тв. Другите 8 000 лв. ще бъдат похарчени за два хладилника за Дневния център за стари хора.

Според уточнението от пресцентъра на Общината парите не били от казанлъшкия данъкоплатец, а от …българския, т.е. от държавната хазна. Освен това средствата били старателно икономисвани през цялата миналата година /интересно за сметка на какво и кого?/ от Дом №3, където изглежда са си навили на масрафа и са готови да вкарат пари в скъпоструваща съдомиялна, която щяла да замени работната ръка. От своя страна останалите свободни миячи щели да имат време да обръщат повече внимание на възрастните.

Директорките на Дома №3 и на Дневния център не отричат, че са предложили на Общината спестените от тях пари да отидат за техника, а пък кметът се съгласила. В което нямало нищо странно. Защото инвестицията в бъдещето си струвала.

И макар да сме обвинени директно и грубо в лъжа, фактът е факт. Сумите са гласувани на първо четене от Общинския съвет, което означава, че местният парламент също подкрепя подобни инвестиции, вероятно приоритетни спрямо други потребности.

 

Под статията ни се появиха коментари:

 Stanislava Balkanska · Работи в Alliance Francaise Kazanlak/Saint-Herblain

Интересно е откъде идва делегираният държавен бюджет – като чета опровержението си мисля, да не би да е от извънземен произход? А аз си мислех, че държавният бюджет се формира от данъкоплатеца – пряко и косвено, и независимо дали е от местни дейности или от държавата или от еврофондове, все са НАШИТЕ пари. Иначе какво лошо има да се купи необходимото оборудване за социалните заведения – нали ще се прави обществена поръчка, цената ще стане ясна тогава, на този етап сумите са индикативни. Затова има и икономии от предходната година. Ама само пръски хвърчат … и едни лампи се затъмняват (който знае, ще разбере). Манипулацийки.

 

Анонимен 25/01/2017 17:36 at 17:36 pm

НЕ КРИТИКУВАЙТЕ ! ОДОБРЕТЕ СЛЕД КАТО УСТАНОВИТЕ ИСТИНАТА!!!!!

 

ДНЕВНИЯТ ЦЕНТЪР ЗА СТАРИ ХОРА Е ДЪРЖАВНО ДЕЛЕГИРАНА ДЕЙНОСТ. ТУК ЕЖЕДНЕВНО СЕ ПРИГОТВЯТ ОКОЛО 900 ПОРЦИИ ЗА 370 ПОТРЕБИТЕЛЯ В КАЗАНЛЪК И ОБЩИНАТА.

КАКВО СТРАННО НАМЕРИХТЕ ,ГОСПОДА ЖУРНАЛИСТИ, В ТОВА ДА БЪДАТ ЗАКУПЕНИ ДВА БРОЯ ХЛАДИЛНИЦИ ЗА ПРОМИШЛЕНА УПОТРЕБА И ЕЛ. ФУРНИ НА ТРИ НИВА С ТРИ ОТДЕЛНИ КЛЕТКИ.

КЪМ НАСТОЯЩИЯТ МОМЕНТ СЕ РАБОТИ С ТЕХНИКА ,КОЯТО НЕ Е ПОДМЕНЯНА ОТ 1991 г,А КОЛИЧЕСТВО ХРАНА НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ПРИГОТВЕНО В УРЕДИ КАТО „В ДОМА”.ПОСОЧЕНИТЕ ЦЕНИ НА СЪОРЪЖЕНИЯТА СА ДЕЙСТВАЩИ КЪМ МОМЕНТА.

КАКВО СТРАННО ИМА В ТОВА ,ЧЕ РАБОТЕЩИТЕ ТУК СА УСПЕЛИ ДА ИКОНОМИСАТ ЦЯЛА ГОДИНА ОТ СТАНДАРТА,КОЙТО СЕ ПРЕВЕЖДА ОТ ДЪРЖАВАТА ,ЗА ДА МОГАТ ДА БЪДАТ ЗАКУПЕНИ ТАКА НЕОБХОДИМИТЕ ДЪЛГОТРАЙНИ МАТЕРИАЛНИ АКТИВИ?

ТОВА НЕ СА СРЕДСТВА ОТДЕЛЕНИ ОТ ОБЩИНА КАЗАНЛЪК ,А ДЪРЖАВНИ СРЕДСТВА ,ЗА КОИТО ОБЩИНАТА ДАВА СЪГЛАСИЕТО СИ ЗА КАКВО ДА БЪДАТ ИЗРАЗХОДВАНИ.

 

С УВАЖЕНИЕ,

ПЕПА ДИМИТРОВА

УПРАВИТЕЛ ДЦСХ гр. КАЗАНЛЪК

 

Пенка Ганарева 25/01/2017 17:26 at 17:26 pm

Уважаема редакция на Press TV,

Във връзка с публикацията озаглавена „Общината купува съдомиялна за 8 бона?“ , искам да внеса яснота:

Не отговаря на истината изнесената информация, че миялната машина предвидена за Дом за стари хора №3 ще бъде закупена от Община Казанлък. В предложението до Общинския съвет ясно е посочено, че тя ще бъде закупена със средства от бюджета на социалната институция, които са икономисани от средствата за издръжка за 2016 година и са преходен остатък за тази година и е направено от мен в качеството ми на директор.

В изнесената информация е даден пример с машина, която към момента струва 7 550 лв. без ДДС, като се твърди, че това е по-евтин вариант. Държа да подчертая, че това твърдение е подвеждащо, защото цената на съдомиялната машина, която бихме искали да закупим е с включен ДДС, освен това в тази цена влиза доставка до обекта, изграждането на ВиК инсталация, захранващ кабел, ел. табло, строително-монтажни работи, монтаж и обучение на работещите, свързване и настройка на препаратите. Машината е изработена от изключително качествени материали и покрива най-високите стандарти за качество, екология и безопасност. Съдомиялната машина отговарят на изискванията на програмата за енергийна ефективност и зелена икономика на ЕС. Покрити са множество стандарти:EN 12 100-1;EN 12 100-2;EN 60 204-1;EN 60 259;EN 60 335-1EN 60 335-2EN 50 106EN 61 000-6-2 ;EN 55 014-1. Фирмата доставчик дава 3 години гаранция, а при нужда от ремонт, ще може да бъде извършен на място, без да се налага транспортиране до сервиз. Смятам, че това са достатъчно основателни причини да се насоча към точно този тип миялна машина.

До момента измиването на всички съдове се е извършвало на ръка. Със закупуването на миялната машина ще се задоволят съвременните хигиенни изисквания, ще бъдат направени икономии на вода и електрически ток. Освен преките ползи, с монтирането на миялната машина значително ще се съкрати времето за работа в кухнята и служителите ще имат по-голяма възможност да обслужват пряко потребителите на социални услуги в институцията. Смятам, че влагането на тези средства еднократно, ще доведе до икономии за години напред и е добра инвестиция.

Накрая искам да кажа: Би било добре, преди да се публикуват каквито и да било материали, да се проучват подробно обстоятелствата. Така би действал всеки журналист, който има претенции, че е професионалист.

 

С уважение,

 

Пенка Ганарева

Директор на Дом за стари хора №3

Гр. Казанлък

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram