Синтетични диаманти произвеждал „Арсенал“

В зората на демокрацията пък все още Държавна фирма ,,Арсенал“ към военния завод, в сътрудничество със специалисти от Института за свръхтвърди материали в Киев, се открива завод за… синтетичен диамант.

Доста по-рано, след Втората световна война, в „Арсенал“ започва производството на нови изделия за времето си с първостепенно значение за страната – трилемежни плугове, дискови брани, акумулатори, дизелмотори, електромотори, както и се извършва ремонт на оптическсистеми и се усвоява производството на първите за страната стругове.

По-късно цеховете му бълват радиатори и пружини.

В края на 1969 г. във „Фридрих Енгелс” за първи път в страната се произвежда събирателна машина без лицензна документация и чужда помощ. Това е СЕМ – 101. От сложната апаратура обаче се изработва само нулевата серия, след което от Комитета за наука и технически прогрес спират производството й.

Днес в продуктовата листа на завода вече няма диаманти и дискови брани. Но все пак са минали 97 години, откакто предприятието съществува на територията на Казанлък, където е преместено от София по стратегически причини през 1924 г. с указ на цар Борис III и със Закон, приет от XXI-то Обикновено народно събрание. 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram