„Силуети пред огледалото” като In memoriam за Веско Стоянов

Посмъртно излезе сборник с разкази, есета и романи на покойния от година и половина казанлъшки писател Веселин Стоянов. „Силуети пред огледалото” отпечата издателство „Захарий Стоянов”.

В памет на внезапно оттеглилия се от този свят на 5 март мг. Белетрист, издателството публикува в томчето есета и творби от първите книги на Веско до последния му роман „Моделът и неговия художник”.

По думите на Тодор Коруев сборникът ще върне читателите към блестящия стил на Веско Стоянов, зареден с остър сарказъм и мъдра прозорливост, с въпиюща доброта и всеопрощаваща човечност.
„Веселин Стоянов притежаваше магическата сила на добротворното и светозарното излъчване, не си позволяваше да мрази, а се опитваше да разбира дори онези, които извършваха подлости и предателства срещу него. Битието му не беше лесно, несгодите обаче не съкрушаваха духа му. Но перото му не спря…За него писането беше като приключенско пътуване в неизвестното, скок в бездната на неясните и непредвидими предизвикателства”, пише още Коруев и напомня, че именно Веско Стоянов е авторът на прословутото ласкаво определение за Казанлък като „Градеца К.”.  Градът, в който се роди Бай Вес и територията, която не го дооцени.

„Казанлъчанинът Веселин Стоянов има прекрасни страници, в които допълва познатия образ на неговия знаменит съгражданин Чудомир, осветлява го по нов начин. Дори Веселин Стоянов бе негов брат по съдба, като него предан на изкуството и литературата, на родния град. И с него може да се гордее всеки град, дори ако е той е Казанлък, градът на Чудомир и Иван Милев, Ненко Балкански и Емануил Манолов”, изповядва още думи Тодор Коруев.

VSt

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram