Сериозен ръст в цените на имотите в Казанлък

Средно с 10 хиляди лева са нараснали цените на имотите, обявени за продажба в Казанлък и района, в сравнение с цените през миналата година. Това показва проверка в местните агенции за недвижими имоти.

Брокерите са категорични, че ръстът в цените се дължи на голямото търсене, малкото предлагане, ниските лихви по кредити и ипотеки и нулевата доходност на парите по влоговете.

Средно 39 хиляди лева е цената на гарсониера на пазара за имоти в Казанлък, при това без особени екстри, в квартал „Изток“.  Гарсониери има и на цени от 42 хиляди до почти 50 хиляди лева, в зависимост от мястото, има или не скорошен ремонт и други екстри. Новото строителство едностайни апартаменти на свободния пазар се търгува на цени от порядъка на 65-66 хиляди лева и нагоре.

Двустайните панелки също са ръст в цената и за разлика от миналото лято по това време сега се предлагат средно с по 8-10 хиляди лева и те нагоре:

Тристайните апартаменти твърдо държат респектиращи цени от 80-92-95 хиляди лева, но могат да се намерят и някои изключения на цени под 80 хиляди лева. Последната такава актуална оферта е за 45 хиляди лева, но тя е изключение. Обикновено в такива случаи или продавачът има броени дин за продажба на имота или други съображения и тежести.

За разлика от сериозния ръст в цените на имотите – втора употреба, новото строителство на практика запазва цените си от миналото лято- средно между 800 и 1 100 лева се движи квадратният метър.

Няма обяснение, освен съображенията за практичност и по-скъпата последваща подръжка тенденцията, че в момента в Казанлък са по-евтини къщите, отколкото апартаментите, както и че на цената на панелка може да се купи етаж от къща, и то в града.

В широки граници варират цените на етажите от къща, от 25 хиляди до 70 хиляди лева, в зависимост от мястото, квадратите и състоянието. Къща в селата около Казанлък може да се закупи и на цени под 27 хиляди лева, но със сериозни последващи инвестиции за ремонти. Масовата цена на къщите е също в широки граници и започва от 55 хиляди и таван няма.

За разлика от жилищните имоти почти няма предлагане на търговски площи или е много ограничено: продавачите предпочитат да не обявяват цена, а да влизат в директни преговори с потенциални купувачи. Тези, които все пак са решили да оферират на пазара за имоти, държат цени от порядъка на 45 хиляди лева за офис от 50 кв. м. 

Дарик

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram