Сезонът на кърлежите, къде да ги вадим!

Бум на ухапвания от кърлежи се регистрира в страната. С 30% са се увеличили регистрираните през последните седмици случаи на лаймска болест и марсилска треска у нас, коментират специалисти.

Сред основните причини за бума на заразите, предавани от кърлежи са обилните валежи. Дъждовете от една страна допринасят за влагата и развитието на буйна растителност, в която кърлежите рязко се размножават, а от друга отмиват препаратите, с които се обработват зелените площи срещу вредителите.

Ежедневният оглед за впити кърлежи е е най-важният момент в профилактика на кърлежопреносимите заболявания, обясняват здравните инспектори. Особено внимание трябва да се обръща на „предпочитаните“ от кърлежите места – окосмената част на главата (особено при деца), по корема, под мишниците, в слабините, в гънките зад коляното. Наложителен е и оглед на домашните кучета и носенето на противопаразитни каишки.

При откриване на кърлеж, той  трябва да се отстрани бързо, но много внимателно. Най-добре е това да стане с пинсети. Леко впилият се кърлеж може лесно да се изтегли и с ръка, но задължително с ръкавица. Отстраняването трябва да стане чрез постепенно издърпване, без да се върти и извива. Много широко разпространена практика е да се върти обратно на часовниковата стрелка, но това е абсолютно погрешно. Така кърлежът може да се скъса и част от устния му апарат да остане в кожата, което да наложи допълнително хирургическо отстраняване.

 

Къде могат да се извадят кърлежи в Казанлък:

„МАЗАЛАТ“ ЕООД – медицински център

ул. „Любомир Кабакчиев 4

 „ЕСКУЛАП-В“ ЕООД – медицински център
ул. Генерал Скобелев 16

 „ПОЛИКЛИНИКА – КАЗАНЛЪК“ ЕООД – диагностично-консултативен център
ул. Стара планина 12

 „МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР КАЗАНЛЪК“ ООД
ул. Христо Ботев 78

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram