Седянка гласят в Голямо Дряново

Тази сряда на казанлъшкото село Голямо Дряново ще гостува Таня Иванова от Стара Загора, майстор на накити от мъниста.

„Таня Иванова от години изработва накити от мъниста, такива, каквито са правили нашите баби. Тя е жена, която никога не остава без занимание – умствено или ръчно. Сред многото умения на дългогодишната журналистка са изработка на мартеници, ръкоделия на една и две куки. Канена е за демонстрации на всички големи фестивали на народното творчество и популяризиране на стари и нови занаяти, има осем изложби на мартеници и накити от мъниста. Сега се отзова на поканата на читалище „Зора-1902“ да гостува и в Голямо Дряново“, уточняват организаторите на „Седянка с Таня“.

Таня ще носи мъниста, много тънки игли, памучни конци и куки за плетене. „Тя казва, че може да научи всеки, дори тези, които никога не са хващали кука. И ни припомня старото вярване, че жена не бива да излиза от дома си без гривни и гердани – те пазят ръцете и пазвата й, злите очи се залисват по шареното и забравят да навредят на човека“, допълват домакините на седянката и посочват: „Вярването на Таня: „Ако някой ти е помогнал да научиш нещо хубаво – предай го на друг, не го затваряй в шкафа, така се съхраняват традициите!“.

„Заповядайте да видим и опитаме нещо ново – за да не се превръща в забравено старо!“, призовават от читалището на 7 септември 2022 г, сряда, 17.00 ч. парка зад кметството.

Към седянката ще се присъедини и Албена Венкова с плъстене на вълна. Очакват ни и още изненади.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram