Световноизвестен физик и „посланик на културата ни в Япония“ са новите почетни гражданини на Казанлък

Физикът проф. Теньо Попминчев, който получи международно признание за постиженията си в квантовата физика, ще бъде удостоен със званието почетен гражданин на Казанлък. Това обяви на сцената на ДК „Арсенал“ по време на конкурса за избор на Царица Роза 2018 година кметът на Казанлък Галина Стоянова.

Българският учен работи в САЩ – в Калифорнийския университет в Сан Диего и ръководи проект в областта на рентгеновите лазери в Института по фотоника към Техническия университет във Виена. Той е сред Топ 10 на учените на бъдещето, носител на Почетен знак на Президента на Република България.
Пътят му към голяма наука тръгва от Казанлък – учителят по физика Теодосий Теодосиев запалва у него любовта към откривателството.
Другото предложение за удостояване с почетното звание е за хореографа и ръководител на Ансамбъл „Арсенал“ Христо Стоянов – посланикът на Розовата долина и културата ни в страната на изгряващото слънце Япония. В началото на тази година Стоянов получи от Японското правителство поредно признание и стана носител на Ордена на изгряващото слънце „ Сребърни лъчи“.

Церемонията по връчване на отличията ще се състои на 1 юни, по време на празника на Казанлък, на тържествената сесия на Общинския съвет.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram