Световен ден на яйцето

По решение на Международната комисия по яйцата за Световен ден на яйцата е избран всеки втори петък от месец октомври. Денят се празнува от 1996 г. и става все по-популярен във всички страни по света. Идеята е да се популяризират ползите за човешкия организъм  от яденето на яйца. Организират се най-различни прояви в чест на яйцето – кулинарни състезания, фестивали , състезания за изящно изрисуване на яйца, конференции на тема „Яйцата в храненето” и др.  Яйцата са ценна храна, предпочитана от хората през вековете, заради своя малък размер, широка разпространеност, висока хранителна стойност и достъпна цена. Те са ниско калорични, с високо съдържание на протеини и минерали, които с лекота се усвояват от организма и спомагат за възстановяване на неговите клетки. Хората с висок холестерол трябва да се въздържат от прекалена консумация на яйца, най-вече на жълтъка, независимо от това, че в последно време се твърди, че 1-2 яйца на ден не увеличават холестерола. Някои специалисти твърдят, че „яйцата и киселото мляко са храната на здравето и дълголетието” и че всички митове за вредното влияние на яйцата са напълно погрешни, дори напротив – те са един от най-полезните естествени хранителни продукти, от които трябва да се възползваме разумно, особено по Великден. Белтъкът на яйцето е изключително богат на аминокиселини и две яйца на ден носят хранителна стойност колкото 100 грама месо.                                                                         

 Колко яйца да ядем? Диетолозите препоръчват средно по 6 яйца на седмица.                             

Без съмнение  – най-здравословният начин за приготвяне на яйцата е варенето. Препоръчително е яйцата да се варят около 10 минути. Пиенето на сурови яйца не е особено здравословно, тъй като човек лесно може да развие алергия към някоя от съставките или да се разболее от салмонела или друга болест.

Най-популярни и широко разпространени са кокошите яйца, но пазарът предлага все по-голямо разнообразие от яйца. У нас популярни са и яйцата от пъдпъдъци и патици.                                                                                                                                       

 В различните култури и цивилизации яйцето носи различен смисъл. В езическата митология яйцето символизира Вселената, за други символизира плодовитостта, за трети раждащия се живот.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram