Светлозар Стоянов край вълните на Вълтава

„Писанията на младия Вертер” е разказът на нашия колега, белетристът Светлозар Стоянов, който прехвърли родните предели и може да бъде четен от културната общност в Прага и в цяла Чехия. Творбата му е публикувана в бр. 5 от тази година на двумесечното списание „Роден глас” – издание на Асоциацията на българските сдружения в Чешката република. Така произведението на Светлозар, излязло за първи път във в. „Българска армия”, търси вече път към широкия свят.
Списанието с главен редактор Камелия Илиева поддържа националната ни идентичност сред традиционните и новите български общности в Чехия. С този разказ то запознава читателите си с едно от младите имена в новата българска белетристика, което вече е дало заявка за автентичен стил в съвременния литературен развой. Още с първата си книга „Втора класа” (2010 г.) Светльо става лауреат за проза на „Южна пролет” и печели Национална награда за дебют „Светлоструй”. Втората му книга „Гравюра от белези” му донася Националната награда „Николай Хайтов” за млад автор. Тази година Светльо беше одобрен за участие в Созополските семинари на Фондация „Елизабет Костова”.
Стъпалата към достигнатите призови места на нашия млад колега са наградите в конкурса „Цветан Стоянов”, „По стъпките на лятото”, „България – история и духовност”, Национален студентски конкурс „Шумен 2000”, „Югоизточна Европа – нашето общо бъдеще”, Литературния конкурс на Пловдивския университет.
Сега особеният, самобитен и вълнуващ ”млад Вертер” от разказа на Светльо, вече е в Прага. Там някъде може би ще се отбие в прочутата кръчма „U KALIHA” (При чашата), ще послуша разказите на добрия войник Швейк за фелдкурата Ото Кац, за поручик Лукаш и фелдфебел-школника Биглер. Той пък ще му разкаже за „нашенците”, които Светльо, като съгражданин на Чудомир, пресъздава в днешните им образи и „безподобия”. И край бреговете на Вълтава ще си дадат творческа среща Ярослав Хашек и Светлозар Стоянов. Наздраве! Със „Старопрамен”!

Добромир Пелов

15253527_1285098678177318_2169719386705584751_n

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram