СБЖ награди Ваньо Стоилов за „Милиони стъпала към Бога“

Старозагорският журналист Ваньо Стоилов е лауреат на тазгодишните награди на Съюза на българските журналисти. Дългогодишният медиен работник получи награда за книгата си „Милиони стъпала към Бога“. Това е първата книга на Стоилов, която той издаде през пролетта на тази години. В нея са включени разкази, писани между 1984 и 2018 г., които описват 35 сюжета от XX и XXI век и имат изключителен исторически принос, според проф. Светла Димитрова, специалист по нова българска история. Героите на Ваньо Стоилов са различни – от най-обикновени хора до ярки политически фигури, и известни българи и чужденци. Сред тях са единствената жена в историята на БДЖ, карала парен локомотив; бившият главен технолог на обувния завод „Сърп и чук“ в Габрово, скроил за една нощ ловните чизми на Леонид Брежнев и Петър Младенов; един от най-големите колекционери на автографи у нас; и строителят на Дом-паметника на БКП на връх Бузлуджа.

Заглавието на книгата на кореспондента на „24 часа“ Ваньо Стоилов е заимствано от разказа на бай Дечко Гарбуталов, слепият звънар от храм-паметника „Рождество Христово“ в град Шипка, който за 46 години служба е извървял общо 7 милиона стъпала към върха на камбанарията, за да чуят вярващите от Розовата долина песента на общо 17-те камбани на храма. Тези 7 милиона стъпала са неговите стъпала към Бога. Според автора всеки един човек има своите милиони стъпала нагоре към Бога, това са делата, които градят всеки един човешки живот.
По стъпалата на своите герои Ваньо Стоилов среща читателя с Оля и Мария, внучката на генерал Стилиан Ковачев и неговата слугиня, днес на 99 години, с Маргарет Тачър и Леда Милева, Хрушчов и скулптора Живко, който промени Париж. С Еро, премиерът на Франция, който първо стана приятел на Казанлък, с ямболските цепелини, които удивиха света по време на Първата световна война и със строителя на първото казино у нас, построено през 1920 г. във Вършец.

 Съюзът на българските журналисти, верен на традицията навръх Деня на народните будители и Деня на българската журналистика, връчи своите годишни награди. Церемонията се състоя в клуб „Журналист“ в СБЖ.

Екипът на Медийна група „Вис виталис“ честити на Ваньо Стоилов наградата и му желае здраве и много нови срещи с колоритни хора, които да превърне в персонажи на нови белетрестични истории!


Последвайте PRESSTV вече и в Telegram