Рядко показвани платна на Ненко Балкански излагат в Художествената галерия в Казанлък

На 7 ноември 2017 г. /вторник/ от 17,30 ч. Художествена галерия – Казанлък открива юбилейна изложба на Ненко Балкански /1907-1977/.

Голямата част от експозицията включва картини, притежание на Софийска градска художествена галерия и Художествена галерия „Борис Денев” Велико Търново, както и рядко показвани платна от фонда на казанлъшката Галерия.

Ненко Балкански принадлежи към творческото поколение на 30-те години на 20.век и изповядва неговите естетически и социални идеи. А универсалността на художествените му търсения извежда българското изкуство на онези висоти, които водят до съизмеримост с най-големите европейски достижения на човешкия дух.

Изключителното по обем и сюжети творчество на Ненко Балкански е резултат от дълбоката връзка на художника със земята, с българската природа, с  хората и традициите. От тази любов се раждат живописните му платна, неговите пейзажи и психологически  портрети.

Едновременно земно и романтично, по класически спокойно и напрегнато като усещане, прецизно и импровизаторско, изкуството на Ненко Балкански успява да отвори сърцата за истината и красотата, за непреходното и вечното.

Ненко Балкански завеща на родния си град десетки платна, но преди всичко дари духовната съкровищница на България с очарованието на обичта в своите картини. Те се усещат неизменно и след повече от 100 години.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram