„Ръченица“ на Петко Стайнов в аранжимент на Джефри Дийн звуча на концерт в Казанлък

За първи път в Казанлък се представи триото „ГеоМарЧаЛо“, гостувало снощи с концерт в Дом „Петко Стайнов“. Тримата инструменталисти от състава на Плевенска филхармония – Чавдар Вълков, Лора Табакова и Георги Милтиядов, свириха тук по покана на образователната инициатива „Концерти за малчугани и великани”.

Програмата на „ГеоМарЧаЛо“ е широкоспектърна – от класика до джаз, като между произведенията изпълнителите разкриват спецификите и начина на звукоизвличане от струнните лъкови инструменти. Музикантите запознаха аудиторията с композиторите и времето, в което са живели. Включена бе и известната „Ръченица“ из Симфоничната сюита „Тракийски танци“ от Петко Стайнов в аранжимент на Джефри Дийн. Нотният материал специално е предоставен за предстоящия концерт от Фондация „Петко Груев Стайнов“.

Връзката на музикантите с Казанлък е в още една посока: концертмайсторът на Плевенската филхармония, който е и водеща фигура в „ГеоМарЧаЛо“, свири на инструмент, направен специално за него от казанлъшкия лютиер Живко Старчев – цигулка модел на Антонио Страдивари от 1715 г.

В събитието бе включена и беседа за живота и творчеството на академик Петко Стайнов с лектор д-р Иво Косев.

БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram