Ръководствата на Община Гурково и РИМ-Стара Загора обсъдиха бъдещето на обекта Антична баня в м. “Дюлевец“

За бъдещето на обекта Антична баня в м. “Дюлевец“ край  Гурково, разговаряха кметът на общината Кънчо Папазов и председателят на Общинския съвет Димитър Драчев с директора на РИМ-Стара Загора гл. ас. Петър Калчев и зав. отдел „Антична археология” ас. Мария Камишева.

Проучванията, направени в периода 2016-2029г. и ръководени от ас. Камишева, са установили, че сградата може да се интерпретира като баня, вероятно прилежаща към вила рустика – разказаха от музея, конкретизирайки етапите на своята дейност. „Идеята на общинското ръководство  е изготвяне на концепция за култура и туризъм, съобразена с условията и възможностите на региона. Един от акцентите е именно този обект, който да бъде завършен и консервиран“, каза кметът Папазов.

На срещата, в която участваха и заместник-кметовете, бе дискутирана необходимостта от аварийна консервация и реставрация, но това е в правомощията на Министерството на културата. Първата стъпка е изработване на проект, с който да се кандидатства за финансиране на опазването на недвижимото културно наследство. После предстои  съгласуване с НИНКН (Национален институт за недвижимо културно наследство), за да се пристъпи към реализацията му. Проектът ще включва мониторинг и документиране  състоянието на обекта.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram