Румяна Лечева разкрива непознатата Христина Морфова

„Истинската история на Христина Морфова“ представя авторката й Румяна Лечева в Казанлък.

Неизвестни досега снимки, документи и писма от живота на първата българска оперна певица, завоювала слава по европейските сцени в началото на XX век, е събрала в книга старозагорската журналистка от БТА Румяна Лечева.

Премиерата на “Истинската история на Христина Морфова” в Казанлък ще бъде на 17 ноември от 17:30 часа в Галрията на ул.“Искра“ 4.
Документалният разказ на Румяна Лечева, събран в 500 страници, е една своеобразна епитафия. Той проследява детството на певицата в Стара Загора, годините й в Първа девическа гимназия в София, студентските й години, когато се запознава с пианистката Людмила Прокопова, нейна корепетиторка и първа приятелка до края на живота й, блестящите гастроли по европейските сцени.

Това изследване за първи път не подминава и голямата й любов с д-р Любен Лукаш, брат на генерал Константин Лукаш, убит от Народния съд и станал причина двамата да се превърнат за дълго във фигури на мълчанието.
Близо седем години Румяна Лечева изучава живота на своята героиня. За да разкрие нейната истинска история тя е използвала над 50 интервюта с известни личности, свързани с живота й. За първи път спомени, свързани с певицата, разказват проф. Райна Кабаиванска, възпитаничка на проф. Людмила Прокопова, и проф. Аксиния Джурова. Особено любопитни са спомените на една от любимите ученички на оперната прима – проф. Райна Михайлова, както и писмата, съхранени в архива на съпруга й Любен Лукаш.

За съжаление, близо 80 години от смъртта на Христина Морфова, истинският ѝ живот е почти непознат. Румяна Лечева поправи тази несправедливост. Тя е първата, която се осмели да изследва обективно и в дълбочина противоречивата съдба на първата българска оперна певица, завоювала слава по европейските сцени. И със своя външно безпристрастен, журналистически точен, всестранно описващ портрет, авторката се опитва да ни припомни за една от най-значимите личности на българската опера.
Румяна Лечева е дългогодишен журналист, завършила е Софийския университет и е работила като кореспондент на в. “Демокрация” и БНТ в Стара Загора. Автор е на сценариите за четири документални филма – “Александрийската библиотека”, “Детска мечта за Италия”, “Френски спомени”, “Христина Морфова” и др.

PL_LECHEVA

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram