Румен Леонидов гостува в „Жените и националните ни добродетели“ в музей „Чудомир“

На   29.05.2015 г. /петък/ от 18.00 часа в ЛХМ „Чудомир“
ще бъдат представени книгите на Неда Антонова: „Царица Елеонора Българска“- документален роман и „Съвършената. Преподобна Стойна, неканоничната светица“- роман в две части. Книгите ще презентира издателят им Румен Леонидов.
Неда Антонова е родена в с. Николаево, Плевенска област. Завършила е Института за култура в Санкт Петербург. Работила е като журналист; редактор в художествената редакция на Военно издателство „Св. Георги Победоносец“; писател в групата на военните писатели и композитори при МНО. Основател на сп. „Отечество“. Член на СБП от 1983 г. Автор на стихосбирката „Повторими неща“; на тетралогия исторически романи „Памет“: „Войната свърши в четвъртък“, „Не умирай вместо мен“, „Ангела“, „Приют за щастливи“; на трилогия за юноши: „Обичам те, вълк“, „Вълк на покрива“, „Разбивачи на касички“, както и на други романи: „Три кита в аквариума“, „Лобният път на сърцето“, „Надали“, „Полугол и полугола“, на трилогията „Вино“: „Вино и молитви“, „Вино и оръжия“, „Вино и чудеса“; на повестта „Ирма, жената на бог Марс“; на пиесите „И слезе Господ на земята“, поставена в Театъра на армията, „Гълъб за сърдечни послания“ и „Звезда от последна величина“ – в телевизионния театър, „Асен, убиецът на Иванко“ (2011). Някои нейни романи са преведени на френски, руски, чешки, полски език. Има награди от Националния фонд „Развитие“ и Националния център на книгата. Неда Антонова е единствената жена носителка на наградата „Златния меч“ за най-добър разказ на списание „Български воин“.
В документалния роман“Царица Елеонора Българска“ авторката разказва за това как всичките финансови средства, с които е разполагала българската владетелка, тя завещава на болници, санаториуми, бедни семейства и инвалиди. И не само за това. Последното желание на царица Елеонора е да бъде погребана скромно –  „като прост войник!” –  до стената на любимата й Боянска църква. „И накрая: реших да напиша тази книга, защото днес  малцина знаят името и делото на тази изключителна жена, наричала България „родината на душата ми” и „сбъднатата мисия на моя живот”. И защото Тя е казвала: „Нашият народ е благороден, състрадателен и предприемчив, и негово е бъдещето.“ , казва Неда Антонова.
И още: „С името на царица Елеонора днес е обозначена къса пресечка в столичен квартал, а централна софийска улица е наречена на друга българска владетелка – княгиня Мария-Луиза.  Едната е майка на царя, другата е припозната от народа като майката на Отечеството. Но кой ти слуша народа днес?! В България той никога не е бил мнозинство!
Защото нейното име и подвиг са погребани под нетленните, за съжаление, отломки на една фалшива идеология, според която историята по нашите земи започва в началото на септември четиридесет и четвърта.“
„Съвършената. Преподобна Стойна, неканоничната светица“. Според Според Стоянка Грудова това е книга, която приканва за отваряне на съзнанието ни към скритата страна на съдбовността, където ръка за ръка вървят вярата ни в Бога и дадената ни от Него свободна воля за добри дела. Преподобна Стойна е жив пример как Божественият ред предлага на човека безкрайни възможности да продължи да бъде жив и полезен, независимо от ранената му физика и социалните му липси. Категорично засвидетелствана е феноменалната му способност да се саморазвива до необозрими висоти, без да прекъсва живата си връзка със земния свят и с простите радости и горчивите страдания на ближните.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram