Розовото масло няма да се третира като опасен химически продукт

За българското розово масло ще бъде направено изключение и то няма да попада  в обхвата на европейския Регламент за класификация, етикетиране и опаковане на химикали (CLP). Това заяви евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков след постигнатото споразумение между Европейския парламент и Съвета относно новите правила на ЕС, които предвиждаха занапред етеричните масла да бъдат определяни и обозначавани като опасни за здравето.

„Това е поредна, но изключително важна крачка към окончателния успех за българското розово масло и за държавата ни като цяло, след като целият сектор на розопроизводство, преработка и търговия беше застрашен от намеренията на Европейската комисия да наложи знак за вреда и опасност върху нашия чист продукт и поминък с вековни традиции“, заяви Новаков по повод края на преговорите.

Постигнатото споразумение е резултат от пробива на българските евродепутати по време на пленарната сесия на Европарламента в Страсбург през октомври. Тогава българската делегация от едва 17 евродепутата успя да привлече  подкрепата на над 300 свои колеги в защита на българското розово масло.

Европейската комисия публикува предложението за изменения на регламента CLP в края на 2022 г. Няколко  месеца по-късно кметът на Казанлък Галина Стоянова алармира, че ЕС застрашава бъдещето на българското розово масло и призова държавата да се застъпи за розопроизводителите.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram