Родът Стайнови се представя пред казанлъчани

От 18.30 ч.в Стоян-Стайновата къща в Казанлък тази вечер Иво Косев – главен уредник на Дом „Петко Стайнов“ към Исторически музей „Искра“ – Казанлък ще направи мултимедийна презентация с беседа на тема: „Родът Стайнови и негови представители през призмата на обществено-културното и стопанско развитие на Казанлък от началото на XIX до средата на XX век“.

Темата дава генеалогична информация върху формирането на известния казанлъшки род, неговите първи три основополагащи поколения, някои по-ярки представители и техни обществено-личностни проявления от местен и национален характер.

През тази 2018 година се навършват няколко кръгли годишнини, свързани с починалите собственици на къщата. На 11 януари станаха 130 години от раждането на Маню Стоянов Стайнов, на 1 май се навършиха 120 години от раждането на съпругата Миката. На 27 май се навършиха точно 100 години от смъртта на Стоян Петков Стайнов, на 4 април – 70 години от смъртта на съпругата му Бонка, а на 16 септември 30 години от смъртта на внука им Александър Манев Стайнов.

В Стоян-Стайновата къща днес и в следващите дни на разположение на казанлъчани и гостите на града са още няколко събития:

28 май – 3 юни 10:00 – 18:00
ИЗЛОЖБА НА АВТЕНТИЧНИ БЪЛГАРСКИ НОСИИ ОТ ТРИО „КАЛИНА“

„Обогатена с над 10 нови експоната, включително венчална премяна на над 100 години.“
~ трио „Калина“

31 май 11:00 – 17:00
ТЕРЗИЙСКА РАБОТИЛНИЦА
Шиене на елементи от носии с гайтани, бикмè, шита дантела кенѐ и други техники.

2 юни  18:30
КОНЦЕРТ НА ТРИО „КАЛИНА“, АНТОН ГУДОВ И ПРИЯТЕЛИ

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram