Споделено от родители: Отглеждаме децата си в страх и тревога

Фондация „Деца с проблеми в развитието“ представи в Казанлък свой проект, насочен към работа и подпомагане на семействата, в които има дете с увреждане и който  цели да инициира обществен дебат по темата сред всички заинтересовани страни- родители, НПО, специалисти, институции на местно и държавно ниво, медии. Сред лекторите бе и д-р Даниела Миланова, управител на Медицински център „Деца с проблеми в развитието”. Той е проект на фондацията, създадена от родители на деца с церебрална парализа. Центърът е уникален за страната, защото е изграден като родителска инициатива, с личен труд и средства, с помощ от приятели и спонсори. Това определя и по-различният стил на работа. Родителите поканиха уважавани от тях специалисти, сформиран е рехабилитационен екип и през лятото на 2009 г. Центърът приема първите деца, с които работи. В момента, в страната ни се наблюдава бум на бебета в семействата, в които има вече по едно дете с увреждане, каза в Казанлък д-р Миланова. Тя разказа за проблемите пред които се изправят тези семейства, тъй като с появата на второто дете възникват проблеми в средата на отглеждане на здравото дете, чието братче или сестриче има увреждане.

Ако темата за проблемите за интеграцията на децата с увреждания вече не е нова за българското общество,  няма дебат, по отношение на това, как се чувстват и пред какви трудности са изправени родителите и останалите членове в тези семейства, посочи д-р Миланова.

В Казанлък Фондация „Деца с проблеми в развитието“ представи проекта си „ Дете – да сподЕлим с вашеТО семЕйство“. Съществуват многобройни инициативи, свързани с подобряване качеството на живот на хората с увреждания и в частност  деца с увреждания, но темите, третиращи въпросите за балансирания подход при възпитанието на децата в семейството на дете с увреждания и подкрепа за раждане на второ дете в семейство, в което първото е с увреждане, в български контекст изискват специален анализ и препоръки, каквито  до момента не са адресирани нито на институционално равнище, нито от структурите на гражданското общество. Родителите на деца с увреждания отглеждат децата си в страх и тревога, казват още специалистите. Страх от неизбежното и трудното битие на хората с увреждания, и с тревога за липсата на разбиране от обществото. Това е и причината много от тях да крият проблемите си от общността и да не дават гласност на необходимостта от подкрепа.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram