РЗИ съветва как да се предпазим от кърлежи

Във връзка с публикации в медиите за зачестили случаи на ухапвания от кърлежи, РЗИ-Стара Загора публикува  мерки за предпазване и последващите действия след ухапване.

Сред тях: избягване посещението на райони с гъста растителност и висока влажност, подходящо затворено облекло, използване на  репеленти и  ежедневен оглед за впити кърлежи.

Съветите на РЗИ при ухапване:

–  Правилно отстраняване на забития кърлеж. Кърлежът трябва да се отстрани бързо, но много внимателно. Най-добре е това да стане с пинсети. Отстраняването трябва да стане чрез постепенно издърпване, без да се върти и извива

– Насочване за хирургично сваляне при дълбоко впит кърлеж или когато при вадене на кърлежа в кожата са останали части от него

– Щателна дезинфекция на кожата след сваляне на кърлежа

– При възможност сваленият кърлеж се поставя в шишенце и се носи за изследване

От здравната инспекция предупреждават, ако нямате опит с ваденето на кърлежи, по добре да отидете на лекар, защото често при опит да се извади, част от кърлежа остава под кожата.

При ухапване от кърлеж през почивните дни или извън работното време на ОПЛ пострадалите могат да се обръщат към неотложни кабинети за получаване на специализирана медициска помощ.

В Казанлък такава помощ ще бъде оказвана в ДКЦ «Поликлиника Казанлък» ЕООД, ул «Стара планина» 12,  кабинет 64.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram