Ректорът на Тракийския университет проф. Добри Ярков участва в академична делегация в Мароко

Ректорът на Тракийския университет проф. Добри Ярков участва в академична делегация в столицата на Мароко – Рабат, която ще открие Информационен център за висше образование в България в Мароко.

В делегацията участват: Красимир Вълчев – председател на Комисията по образование и наука към Народното събрание, Любомир Йосифов – директор дирекция „Правна“ към МОН, проф. Георги Вълчев – ректор на Софийски университет „Св. Климент Охридски“, проф. Христо Бозов – ректор на Бургаски университет „Проф. д-р Асен Златаров“, членове на ректорски, декански и директорски ръководства на Технически университет – София, Национална спортна академия, Медицински университет – Пловдив, Университет по архитектура, строителство и геодезия.

Делегацията се срещна с Генералния секретар на Министерство на висшето образование, научните изследвания и професионалното обучение в Мароко Мохамед Халфауи, където двете страни успяха да обменят идеи, контакти и да набележат основни цели, по които да вървят. В срещата участваха и директори на дирекции към мароканското министерство, които разясниха на българската страна основни данни и приоритети за Мароко, свързани с висшето образование в страната.

„Радвам се, че посрещам академична делегация от България. Целта ни е да изградим още по-плодородни отношения, да създадем връзки между двете страни, защото всички ние имаме своите приоритети в областта на интернационализацията на висшето образование. Ние желаем да обменим опит и студенти, което вече донякъде е лансирано по програмата Еразъм+, но бихме се радвали да увеличим значително числото в рамките на двустранното сътрудничество. Сигурен съм, че за целта ще спомогне отварянето на Информационния център за висше образование в България в Мароко. Желая Ви една чудесна и ползотворна 2024 година!“ – това заяви в приветствието си към академичната делегация от България Генералният секретар на министерството Мохамед Халфауи.

Ректорът на Тракийски университет проф. Ярков благодари на министерствата и на двете държави за организацията и възможността за сътрудничество, която ще бъде дадена с откриването на Информационния център за висше образование в България в Мароко: „За мен е привилегия да присъствам на тази среща. Виждам, че говорим на един език, защото образованието и науката са вече глобални. Нямам съмнение, че ще направим много добър трансфер по отношение на студенти, докторанти и научни проекти. Това, което правим днес е инвестиция в бъдещето, защото образованието и науката създават първите мостове във взаимоотношенията между две държави и аз съм убеден, че по тези мостове ще тръгнат бизнес-проекти, трансфер на технологии, трансфер на иновации и ще отворим широко вратите между България и Мароко.“.

В срещата участваха посланикът на България в Мароко Н. Пр. Пламен Цолов и консулът Мария Доневска.

Информационният център за висше образование в България в Мароко ще бъде открит на 10 януари от 18 часа в столицата Рабат от заместник министър-председателя Мария Габриел и министъра на културата Кръстю Кръстев.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram