Разходите за смет завишени тройно в новия бюджет, предлагат и тук да скочи такса „Битови отпадъци“

В навечерието на днешната сесия се проведе първо разширено заседание на новия Председателски съвет на Общински съвет – Казанлък, с участието на всички групи съветници. Поводът бе бюджетът на общината за 2020 г.

Предвид европейските регламенти за нарастващи отчисления, въведени от Министерство на околната среда и водите, разходите за отчисления на депониране на отпадъци са се увеличили 246 %, което се равнява на сериозната за бюджета сума от над 1,5 млн. лв. за предстоящата 2020 г., посочват от общинската администрация, както и че досегашният приход е недостатъчен за покриване на разходите през 2020 г. в представената от екипа на Кмета прогнозна План – сметка.
Сравнителният анализ на приходите и разходите за периода 2011-2019 г. показва едни и същи приходи при увеличаващи се разходи, регламентирани в законодателството. Така например, от 2017 г. насам, с въведените в община Казанлък задължителни мерки от ЕС за екологизация, Общината е длъжна да депонира, сепарира и компостира отпадъците си, което е немалък разход от целия бюджет – към 2019 г. бе дотиране в размер на 550 000 лв., а през новата 2020 г. ще бъде над 1,5 млн. лв.
Препоръчано бе при изготвянето на прогнозната План – сметка да се работи със заложено увеличение на Такса „Битови отпадъци“ с увеличение на 4 промила за града и 6 промила за селата.

Увеличението на ТБО през 2020г. ще позволи по-безболезнен преход към по-високи такси с влизането на новия закон през 2021 година, посочва пресцентърът на Община Казанлък. Тогава ще бъде въведен принципът на отчитане на размера на облога на база брой живущи в едно домакинство, който е сочен за най-справедлив – плаща този, който генерира отпадък и плаща толкова, колкото отпадък е генерирал.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram