Разкрита тракийска и керамика от ранножелязната епоха край Крън

Граждани подадоха сигнал за разкрита множество керамика северно от град Крън. Непосредствено до барата, която се намира на частен имот е направено през лятото оширение на съоражението като собственикът е съборил част от северния склон, за да има по-голямо пространство за сушилни край барата. В резултат на тази дейност след багерите излиза изключително много керамика. В направения от багера профил се виждат два пласта, като керамиката определено идва от горния жилищен пласт. На няколко места по близо 200 метровото оширение се наблюдават каменни струпвания и следи от изгаряния, има и кости от животни.
На мястото пристигна директорът на казанлъшкия музей Момчил Маринов с археологът Десислава Ангелова. Сред намерената керамика имаше такава от ранножелязната епоха, както и множество остатъци от тракийски питоси. На пръв поглед няма данни на мястото да е имало тракийска могила или селищно поселение, но през годините се наблюдават множество свличания от планината, които променят профила на местността. В близост се намира Калето или Крънската средновековна крепост. Тя е била част от укрепителния комплекс на средновековния град Крън, към който спада и крепостта Градовете. В миналото е контролирала едновременно пътя, пресичащ Казанлъшкото поле и този от Търновград към Пловдив и Боруй. Момчил Маринов, сподели, че събраната керамика, ще бъде обработена.
Момчил Маринов, призова, казанлъчани и хората от региона да сигнализират, когато открият интересни обекти или находки в региона известен като долината на тракийските царе. Музеят разполага с екип от археолози и специалисти във всички области, които имат възможност да датират обърнат внимание на всеки един сигнал.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram