Разкриват паралелка „Приложен програмист“ само в едно училище в областта

Двадесет и три професионални гимназии в София и страната са заявили държавен план-прием за учебната 2017 – 2018 година по новата професия „Приложен програмист“, сред тях и едно единственото учебно заведение в старозагорско – Професионална техническа гимназия „Никола Вапцаров“ в областния град.

Обучението по професията „Приложен програмист“ се осъществява на базата на споразумение между МОН и четирите асоциации в ИТ сектора – Сдружение „Българска асоциация на софтуерните компании – БАСКОМ“, Сдружение „Българска асоциация по информационни технологии – БАИТ“, Фондация „Клъстер информационни и комуникационни технологии“ /ИКТ Клъстер/ и Сдружение „Българска аутсорсинг асоциация“, съобщава сайтът novini.bg. В края на миналата година те се договориха за стратегическо партньорство в процеса на обучение и образование на учениците за придобиване на съвременно софтуерно образование, съответстващи на потребностите на българската икономика и на бързо развиващата се ИТ индустрия в страната.

Професията „Приложен програмист“ беше включена в списъка на професиите за професионално образование и обучение през 2016 г. Във всяка от 23-те професионални гимназии ще бъдат разкрити една или две паралелки с профил „Приложен програмист“. Програмата е петгодишна /от 8-и до 12-ти клас/ и целта й е да подготвя софтуерни специалисти на много високо професионално ниво, с минимум 1600 часа практика в компании от ИТ-сектора, в реална работна среда.

В следващите десет години се очаква да продължи дефицитът на софтуерни специалисти, като в европейски мащаб по последни данни тази година има недостиг от над 350 000 софтуерни разработчици, с очакване той да достигне 500 000 през 2020 г., посочват експерти. Ето защо обучението по професията „Приложен програмист“ цели да подготвя учениците за успешна кариера с хоризонт поне 10 години напред

Кандидатстването за обучение след седми клас за учебната 2017/2018 година е от днес до 23 юни. Тази година документи се подават онлайн или на хартиен носител в съответното училище. За Казанлък училищата гнезда тази година са три – ОУ „Мати Болгария”, ОУ ,,Н.Й.Вапцаров“ и ОУ ,,Чудомир“. Комисиите ще работят от 8.00 до 18.00 ч. , в делничните дни.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram