Разкриват в Казанлък „Библиотека на играчките“

Сдружение „Бъдеще за децата” създаде „Библиотека на играчките”, по програмата, разработена за деца и родители от общността. Ползването й ще бъде безплатно, както за клиентите и потребители на социални услуги, така и за всички граждани от Казанлък и региона. Това е единствената Библиотека в област Стара Загора, уточняват от неправителствената организация.

Сдружение „Бъдеще за децата” предлага „Библиотека на играчките” по методиката на Фондация за децата в риск по света. В основата е идеята за играта като универсален начин на общуване и като ресурс за подкрепа на детското развитие и предотвратяване на изоставянето.

Играта е основно право на всяко дете. Тя играе важна роля в развитието на мозъка на децата и подпомага физическия им растеж и емоционалното им благосъстояние. На милиони деца, обаче, правото на игра е отнето от войни, бедност, насилие и болести. В отговор на това, WWO създава програмата „Библиотека на играчките”, като ресурс за деца и семейства в риск и деца живеещи в институции.

Към всяка играчка има референтна карта, която съдържа информация за петте области на детското развитие и ключови идеи за игра. Библиотеките са оборудвани с цветни, дървени играчки, които отговарят на най-високите стандарти за безопасност и подпомагат детското развитие в пет основни области – обща моторика, фина моторика, общуване, познание и социално-емоциално развитие.

Ръководството на организацията вече избра свой служител с дългогодишен опит, който да поеме грижата за Библиотеката. Предстои неговото обучение през следващия месец, както и официалното откриване и представяне на „Библиотека на играчките“. Към момента, „Библиотеки на играчките“ функционират в още в 19 партньорски организации в Дебелец, Пазарджик, Плевен, Търговище, Бургас, Варна, Шумен, Нови Пазар, Велики Преслав.

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram