Пътуващата изложба за Шипка стигна и до София

Продължават усилията за възстановяване на емблематичната сграда на Читалище Светлина в град Шипка, обявена за Паметник на културата през 2019г. През 2019-2021г беше направено конструктивно обследване от Община Казанлък, след което осъществен укрепителен ремонт от Община Казанлък със средства отпуснати от Министерство на Културата.

На 17 май от 19:00 часа, в Ларгото, София  Народно Читалище „Светлина -1861“ град Шипка и Регионален Исторически музей – София канят софиянци на една специална пътуваща изложба, която носи заглавието „Светлина за Шипка“ и е посветена на каузата за набиране на средства за възстановяване на читалищния дом-паметник в гр. Шипка. Изложбата представя 54 творби живопис на художници от цялата страна, част от които създадени по проект за художествен пленер към донорска програма на голям мобилен оператор, а останалите от художници, вдъхновили се от идеята да се включат в дарителската кампания чрез предоставяне на творба за изложбата. Всички средства от продажби на картини и дарения са предназначени за сградата. В допълнение може да се види и изложбата “160 години Светлина”, съдържаща 19 пана с историята на читалището в снимки и документи

Откриването ще бъде със специалното музикално участие на Soulfia, а официален гост на откриването ще бъде г-н Пламен Славов, Секретар по образование, духовност и култура, част от администрацията на Президента. Изложбата вече беше показана в Пловдив и Казанлък, след София предстои да отпътува за Стрелча и Стара Загора. Изложбата може да бъде посетена до 27 май в София. 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram