Пърформъри се събират на Бузлуджа за Time-specific

От днес в продължение на пет дни група ентусиасти ще се съберат на Дом-паметника на партията на Бузлуджа. Но те няма да са от столетницата, а всякакви – от художници и изследователи до чужденци, които пишат песни за Митко Палаузов и последователи на про-капиталистическата философия на Айн Ранд, съобщава вестник „Дневник“.

Студентките Неда Генова и Каролин Тротман от Университета Голдсмитс в Лондон са създали любопитното събитие във „Фейсбук“ на име „Време-специфична експедиция до Бузлуджа“ , към което досега са се присъединили поне 73 човека от цяла Европа и България, уточнява в. „Дневник“.  Идеята най-общо е да съберат многобройните чужденци, които изпитват непреодолимо влечение към непознатата и изоставена „космическа“ структура с личните истории на местни хора  – и да видят може ли за Бузлуджа да се говори отвъд крайностите на омразата и обагрената в червено носталгия.

„Време-специфична“ е заигравка с термина site-specific, или произведение на изкуството, създадено специално за дадено място, взело предвид особеностите на пространството и белязано от значенията, които то носи. Вдъхновението идва от Каролин, историчка, която в момента завършва теория на съвременното изкуство заедно с Неда в Лондон. Каролин попада на снимка на Бузлуджа, докато двете избират проекти за дигитална изложба и е моментално грабната от „тази абсолютно смахната архитектура, от идеята за този космически кораб, захвърлен на върха на планината“: „Веднага си казах, че трябва да отида на това място.“

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram