Първите ни космонавти наградиха Йоана

Ден след като една от най-младите творчески формации при НЧ „Искра“ – школа по изобразително изкуство „Синьо“ отпразнува своя първи рожден ден, второ радостно събитие беляза седмицата за възпитаниците на Мариела Попова. 

В навечерието на Международния ден на авиацията и космонавтиката – 12 април, на церемония в Художествената галерия на Ловеч българският космонавт Александър Александров награди лично нашата Йоана Чиликова с грамота за второто й място от Националния конкурс за детска рисунка „Към звездите…“. Йоана и нейният художествен ръководител Мариела Попова ще помнят днешния ден, заради срещата си с най-личните български космонавти, зарадвали децата с присъствието си.

Сред почетните гости на събитието бе първият български космонавт Георги Иванов, както и негови колеги от Европа, гости на града на люляците за 40-та годишнина от неговия полет в Космоса. Във връзка с годишнината Ловеч посрещна също руския космонавт Павел Виноградов, Владимир Ремек от Чехия, първият поляк летял в Космоса Мирослав Хермашевски, Берталан Фаркаш от Унгария, Иван Белла – първият словашки космонавт, както и Татяна Егорова – съпруга на д-р Борис Егоров, бивш съветски космонавт и първия лекар в Космоса.
Над 1680 деца от цялата страна участваха в Националния конкурс-изложба за детска рисунка „Към звездите…“, организиран от Центъра за подкрепа за личностно развитие – Общински детски комплекс – Ловеч. Творбите на наградените са подредени в изложба в галерията.
Наградата на Община Ловеч бе присъдена на 15-годишната Виктория Пумова от град Раднево. Отличието за плакат спечели Селин Айсун Муса от Казанлък, а наградата за ученик със специални образователни потребности заслужи 17-годишната Николета Жекова от Стражица. Своите отличия получиха и участниците с най-добри рисунки в четирите възрастови категории. Във всяка от тях наред с първото място са присъдени три втори и трети места, както и поощрителни награди.

След връчването наградите на победителите и в този конкурс Георги Иванов им благодари за участието, пожела им още много успехи, да продължават да развиват своя талант и ги прикани да участват и в организираните от фондация „Еврика“ конкурси.

Източник: БТА

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram