Проф.Хаспел от ИКОМОС се качва на Бузлуджа заради „чинията“

Продължава работата по идейния проект„Бузлуджа-паметта на времето“  , разработен от Дора Иванова, дипломант от Техническия университет в Берлин, катедра по история на архитектурата. Иванова предлага преустройство на сградата на Дома-паметник на връх Бузлуджа с възможно най-малка, но достатъчна архитектурна и функционална намеса, за да я превърне в монумент на времето, разказващ историята на България от античността до днес.

Днес младата дама е на историческия връх отново, след като преди няколко месеца направи в Казанлък презентация на проекта си. Тя е придружавана от  проф. Хаспел, директор на Държавния орган за опазване на паметниците на културата, Берлин и президент на ИКОМОС за Германия.

На неговата дейност се дължи вписването на паметници на културата в ЮНЕСКО. След посещението на Бузлуджа, Иванова и проф.Хаспел с областния управител инж.Георги Ранов.

В четвъртък, на 20-ти август, и двамата ще участват в кръгла маса на тема „Социалистическото наследство – наследство в риск“, която цели формирането и аргументирането на експертно мнение относно архитектурното наследство от социализма и търсенето на възможности за неговото опазване.

„Връх Бузлуджа вече разказва историята на освободителните движения, на социалистическия строй, както и на прехода към демокрация. Ако добавим старата ни история и настоящето, ще създадем синтезиран и пълен преглед на дългата ни преломна история. Акцентът ще е върху един емоционален и интерактивен прочит, не толкова чрез факти и години, а чрез атмосферата на съществуващата архитектура. Концепцията за сградата се състои от две времеви линии-хоризонтална и вертикална, които хронологично проследяват българската история от днешно време до античността и обратно”, разказва Дора Иванова, автор на идеята за туристическите турове.

Туровете1 според концепцията, започват в централната част на залата, която ще представлява настоящето. Тя е заобиколена от вътрешния добре запазен мозаечен кръг, който разказва историята на социализма.

Тъмният, дълъг коридор ще представя историята на България под Османска власт. А в кулоарите с величествена гледка ще бъде изложена старата ни история с най-значителните ни владетели.

Вертикалната обиколка  започва в подземния етаж, разкривайки историята на нашите земи от древността. Обиколката продължава със стъклен асансьор по източната страна на 70-метровия пилон. Изкачвайки се нагоре посетителите ще преминат през многовековната българска история, за да достигнат до панорамната тераса на върха, която разкрива спираща дъха гледка.

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram