Проф. Радка Аргирова влезе в книга, представят я в Стара Загора

Да пренесеш смъртоносен вирус в дамска чанта. Този забележителен сюжет от българската история е описан в книгата „Псевдоним Вирус с окраска диверсия“, посветена на проф. Радка Аргирова. На 11 август от 17:30 часа тя ще бъде представена в залата на Радио Стара Загора, обяви за БТА Слава Драганова , директор на Библиотека „Родина“, организатор на премиерата.

В Стара Загора ще гостуват заедно авторът на книгата, известният журналист, поет и писател Юлия Пискулийска, както и самата проф. Радка Аргирова.    

По телефона за БТА Юлия Пискулийска каза, че премиерата е отлагана две години. 

„Псевдоним Вирус с окраска диверсия“ е документален разказ за това как вирусът на СПИН пристига за първи път в България.

Главният герой в този почти криминален сюжет е 77-годишната днес проф. Радка Аргирова. Пандемията от КОВИД-19 преди две години я превърна в една от най-коментираните жени в държавата. Медиите започнаха да се надпреварват да търсят мнението на вирусоложката, която сега работи като лекар специалист в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Потомък е на лекарската фамилия. Баща й бил доктор, основател на Катедрата по патофизиология в Плевенския медицински университет, а майка й е завършила ветеринарна медицина. За нея професията е призвание и семейна чест.

През 1985 година Радка Аргирова пренася от Западна Германия в дамската си чанта епруветка с вируса на СПИН. Заразените клетки отнася в лабораторията към Института по обща и сравнителна патология към БАН, където работи по онова време. Това е първият досег на научните среди у нас с непознатата смъртоносна инфекция. Но „будната“ тогава Държавна сигурност се намесва, за да изясни случая – започва разследване, следва и обвинение в шпионаж. Истината побеждава и две години по-късно е създадена Националната лаборатория по СПИН, оглавява я проф. Аргирова до 1998 година. 

Това е само щрих от документалния разказ, който разкрива постижения и препятствия, белязали кариерата на единствения професор по проблемите на СПИН у нас, коментира пред БТА Юлия Пискулийска.

БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram