Проф. Овчаров: Казанлък идва от древен Крън

„Крънска област през средновековието е предмет на много изследвания, но те не бяха събрани на едно място“, отбеляза на представянето в Казанлък на книгата си „Господарите на Крън и техните съкровища. Средновековната история на Казанлък“ проф.Николай Овчаров. Той отдели внимание на хипотезата, че Казанлък идва от древен Крън – голяма и богата българска област през Средновековието, за което подчерта, че има сериозни доказателства.

Провокация за проучванията, събрани в новата книга на известния български археолог става заловеното крънско съкровище преди няколко години, което разкрива богата средновековна колекция бижута и в последствие даде възможност за оформяне на самостоятелна експозиция със средновековни предмети в Исторически музей „Искра“.

Смятам, че с богатата история за древните траки по тези земи, историческата памет за Бузлуджа, решаващата битка при Шипка – Шейново, допълнението за средновековието в подбалканската област Крън може да се даде силен тласък на туризма тук и Казанлъшката долина да бъде известна не само като Долината на розите, но и като Долината на историята!“, заяви проф.Овчаров.

Той обърна вниманието, че книгата е посветена на неговата голяма приятелка от града Красимира Стефанова, известна с приноса си в областта на археологията.

„Господарите на Крън и техните съкровища. Средновековната история на Казанлък.“ пред казанлъшката публика официално представи изтъкнатият български историк проф.Пламен Павлов. Той определи новата книга като „много аргументирано изследването на проф.Овчаров за Крънска област – самостоятелна, голяма подбалканска област, арена на важни исторически събития.“. Той обеща за колегите – историци и археолози, както и за широката публика „изключително интересни неща и много идеи, които ще дадат повод за размисъл.“. Проф.Павлов поздрави проф.Овчаров за неговата 73 книга и увери: „С нея ще преоткрием важна страница от историята на казанлъшкия край и България.“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram