Протест на миньори и енергетици в Старозагорско

Снимка: архив

Заетите в комплекс „Марица изток“ излизат на второ протестно автошествие с искане за запазване на въгледобива и прекратяване на търговията в въглеродни емисии. 

Организатор на недоволството е новоучреденото Сдружение „Миньори и енергетици заедно“.

Неправителствената организация блокира за кратко в сряда движението по международния път Русе – Свиленград край Гълъбово, както и подхода към магистрала Тракия край Стара Загора. Днес маршрутът на протестното автошествие, което започва в 8 часа, започва от Раднево към Нова Загора и Стара Загора.

Исканията им остават същите: страната ни да спре да плаща за въглеродни емисии до изграждането на завод за тяхното улавяне, рекултивация на терените на Мините, които обаче след това да се използват като земеделски и горски фонд, а не за индустриална зона, както и спиране на пълната либерализация на пазара за електроенергия у нас, която трябва да започне през юли тази година и да бъде окончателно завършена през 2026 година. 

Пътна блокада се очаква и до табелата на село Бояджик.

Жителите му, както и тези на селата Болярско, Златари и Гълъбинци протестират заради – по думите им – лошото състояние на път в района.

БНР

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram