Пролетно тържество за Благовещение в ОДЗ „Зорница“ с. Шейново

Благовещение дойде в Община Казанлък с децата от ОДЗ „Зорница“ – с. Шейново.
Благовещение е празник на надеждата и вярата в доброто. Чрез обичаите и обредите, приложени на този ден, се цели да се сложи край на лошите сили, останали от зимата, и да се предпази от такива в бъдеще, както и да се предначертае една успешна година.
В продължение на няколко месеца децата от ОДЗ „Зорница“ в с. Шейново проучваха традициите и ритуалите за този християнски празник. Съвместно със своите учители и родители, децата се срещаха с възрастни хора, от които научиха за традициите и поверията, свързани с Благовещение. С много търпение и интерес възпитаниците на детското заведение разучаваха песни и танци, ритуали и подготвиха за Благовец детски празник на младенците, който представиха пред своите домакини от Община Казанлък. Малките изпълнители от подготвителната група на 5-годишните с много старание и желание изпълниха песни и стихове, представиха надиграване между моми и момци, отправиха благопожелания за здраве и плодородие.
С тази си инициатива колективът на ОДЗ „Зорница“ – с. Шейново, се включи в проучването и възраждането на един от пролетните народни обичаи, което е част и от дейностите по проект за Регионално партньорство на тема „Подобни и различни – обичаи и традиции за изграждане на регионална, национална и европейска идентичност“, по който работи община Казанлък от м. септември 2013 г.
В края като на пролетното тържество 26-те деца получиха подаръци от името на кмета на община Казанлък Галина Стоянова, връчени от заместник-кмета Лилия Цонкова с пожелание за много здраве, усмивки и по-чести срещи с малките таланти от ОДЗ „Зорница“ в с. Шейново.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram