Прокурор Тачев: НК се нуждае от спешна промяна заради гонките

По предложение на областния управител инж. Георги Ранов днес се проведе заседания на Областната комисия по безопасност на движението. На него присъстваха зам. областният управител Маноил Манев и представители на институции, ангажирани с безопасността на движението и здравето на хората. Темата на срещата беше предстоящата кампания „Да запазим децата на пътя”, която се провежда ежегодно в цялата страна преди началото на учебната година. Основната й цел е да се постигне съществено намаление на произшествията с деца по пътищата. Броят на произшествията с деца се е увеличил двойно в сравнение с 2014 г., съобщи началникът на сектор „Пътна полиция” при ОД на МВР Делян Славов. Той обясни, че в седмицата от 7 до 13 септември в цялата област ще се проведе акция за проверка на състоянието на знаковото стопанство и маркировката около училищата, ще се засили присъствието на пътни полицаи край тях, ще се засилят и регулярните проверки на водачи на моторни превозни средства за употреба на алкохол и изрядност на документите.

Делян Славов предложи също в новия парк на мястото на бившите Артилерийски казарми да бъде направена обучителна площадка с пътни знаци и маркировка за деца и ученици.

Представителите на общините в Областната комисия докладваха за мерките, които се взимат за обезопасяване на пространствата около училищата преди началото на учебната година. Поставяне на метални заграждения, на паркинг колчета, на нови пътни знаци и изграждане на повдигнати пешеходни пътеки са част от мероприятията, които трябва да бъдат изпълнени до първия учебен ден.

От РД ПБЗН също предвиждат поредица от мероприятия по повод кампанията. Седмицата от 7 до 13 септември е и Седмица за пожарна безопасност. По този повод служители на дирекцията, съвместно с лекари от Спешната помощ, ще извършат пред сградата на Пожарната в Стара Загора демонстрации за реакция при пожари и при пътно-транспортни произшествия. Всеки ден ще бъдат излъчвани видеоматериали за опасностите от пожари и катастрофи. РД ПБЗН ще проведе обучителни срещи и в други общини на областта. Предвижда се и Седмица на отворените врати.

Д-р Златина Нанева, директор на РЗИ обяви, че за пореден път тази година за първия учебен ден на първокласници от Стара Загора и Раднево ще бъдат раздавани светлоотразителни фигурки, които те ще поставят на раничките си.

Темата за нерегламентираните състезания с коли и мотори бе поставена на заседанието от прокурор Константин Тачев. Според него Наказателният кодекс се нуждае от спешна промяна, за да могат престъпниците на пътя, които не спират да се увеличават, да получават адекватни наказания.

В края на заседанието участниците призоваха за повече внимание на пътя и нетърпимост към неспазващите правилата за движение. Те апелираха към родителите  да бъдат отговорни и да запознават децата си с правилата за движение и опасностите, които ги дебнат на улицата.

19.08.2015 г.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram