Прокуратурите в Стара Загора и Казанлък образуваха три досъдебни производства за незаконно оръжие

На 11 юли  2015 г. под ръководството на Районна прокуратура-Стара Загора и на Районна прокуратура-Казанлък е проведена специализирана операция съвместно с органите на МВР за пресичане на престъпна дейност, свързана с придобиване и държане на незаконно оръжие.  На територията на Стара Загора, Казанлък и село Горно Черковище, обл. Стара Загора  са извършени претърсвания на жилища, вили и леки автомобили. Иззети са множество незаконни оръжия и боеприпаси.

В лек автомобил м.“Опел Вектра” със старозагорска регистрация e намерен и иззет пистолет без идентификационен номер, наподобяващ “Макаров”q с монтирана муфа и шумозаглушител. От лек автомобил м. “Тойота”, със старозагорска регистрация,  е иззет пистолет “Макаров” с пълнител и шумозаглушител. При претърсване на различни адреси в Казанлък и с. Горно Черковище са иззети общо 96 броя боеприпаси за пистолет “Макаров”, скрити над бойлер в баня,  мобилни телефони,  980 лева, газов пистолет, 13 цеви, различни по калибър и дължина,  огнепроводен шнур с дължина 143 см,  четири броя боеприпаси, три възвратни пружини, 10 гумени шайби с отвор в средата.

Във вилна сграда в землището на с. Горно Черковище са намерени настолна бормашина, ъглошлайф, минифреза, шмиргел и металообработващи инструменти и детайли, за които предстои да бъде доказано дали са използвани в престъпната дейност.

Акцията е проведена след извършване на сделка за продажба на незаконно оръжие.

Провежда се разследване по три досъдебни производства.

С постановление на Районна прокуратура-Стара Загора за 72 часа е задържан Юксел Е.,  турски гражданин със статут на продължително пребиваващ в България. Той е привлечен като обвиняем за незаконно държане на оръжие /престъпление по чл. 339 ал. 1 от НК/.

Районна прокуратура-Казанлък е привлякла като обвиняем също за незаконно държане на огнестрелно оръжие Кольо К., на 47 г., задържан е за 72 часа.

Образувано е и досъдебно производство от Районна прокуратура-Казанлък срещу Румян Т., на 56 г., от гр. Казанлък, за престъпление чл. 339, ал. 1 от Наказателния кодекс (за незаконно държане на оръжие).

Под ръководството на прокуратурите продължават активните процесуално-следствени действия, разпитват се свидетели, назначени са балистични експертиза.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram