Прокуратурата не трябва да се превръща в цензор, защитаващ местните власти от журналистически критики

Асоциацията на Европейските журналисти-България настоява Главният прокурор да предприеме незабавна проверка на действията на и.ф. районен прокурор на Казанлък Кръстин Кацаров, насочени срещу представители на медиите.

Досъдебното производство, водено срещу журналиста Георги Манев и предупреждението, връчено на неговата колежка Славка Самарска пораждат съмнения, че държавното обвинение се превръща в цензор, защитаващ местните власти от журналистически критики.

Разтревожени сме, че това би могло да бъде много опасен прецедент и по тази причина призоваваме проверката на действията на прокуратурата в Казанлък да бъде възможно най-прозрачна. Резултатите от проверката е необходимо да бъдат оповестени публично в най-кратки срокове, особено предвид приближаващата кампания за местните избори, на която случаят от Казанлък би могъл да повлияе.

Не можем да подминем с безразличие и противоречивите сигнали, които единната и централизирана прокуратура произвежда по случая. От публикувана в края на месец март призовка е видно, че  Георги Манев е призован за 3 април за привличането му в качеството на обвиняем.  В прессъобщение от 2 април прокуратурата заяви, че досъдебното производство се води срещу неизвестен извършител. На 5 април пък зам.-главният прокурор Борислав Сарафов направи изказване в ефира на Нова Телевизия в посока, че срещу Манев е повдигнато обвинение: “Тук е повдигнато обвинение за насаждане на страх след население”.

Искрено се надяваме, че прокуратурата ще направи всичко възможно да гарантира, че не е инструмент за институционален натиск срещу медиите, нито пък фактор в разчистването на политически сметки./http://www.studypress.info/

http://www.studypress.info/%D0%B0%D0%B5%D0%B6-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BE%D0%B1%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BD%D0%B5.html

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram