Производителите на маслодайна роза ще получават нова субсидия

От 10 февруари (понеделник ) розопроизводителите ще могат да подават заявления за получаване на субсидии за пролетното пръскане на масивите с маслодайна роза. Срокът е до 6 март.

Маслодайната роза за първи път влиза в обхвата на подпомагане по схемата “Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по Националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период”.

Помощта се предоставя на два етапа. Първият е през пролетта. Той обхваща периода от преминаване на студовете до набъбване на плодните пъпки. При него стопани получават до 270 лв. на хектар с ДДС за закупени с разходооправдателни документи препарати за борба с вредителите. Средствата, които се предоставят за втория етап, следва да покрият част от разходите на овощарите и градинарите, направени за растително-защитни продукти, които се използват през есента, в периода на масов листопад и гниене на листата. В този случай финансовата подкрепа е до 100 лв. на хектар с ДДС.

Заявления за подпомагане за тези дейности ще се подават от 12 до 30 октомври, документите ще се отчитат до 13 ноември, а помощта ще се изплаща до 11 декември 2020 г.

Източник: agroclub.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram