Проект предвижда по-голям размер на енергийните помощи

Целевата помощ за отопление се увеличава от 65,72 лева на 72,20 лева месечно и става 361 лева за целия сезон от 1 ноември до 31 март. Това е предвидено в проекта за изменение на Наредбата за условията и реда за отпускане на целева помощ за отопление, публикуван за обществено обсъждане на интернет страницата на Министерството на труда и социалната политика. Във връзка с новите цени на електроенергията от 1 октомври 2014 година целевата помощ за отопление се повишава с 9,86%. Целта е да се подпомогнат най-уязвимите социални групи, които са включени в програмата за целево енергийно подпомагане.

Последният ден от октомври, е и краен срок, в който могат да се подават молби декларации за отпускане на целева помощ за отопление. Молбата се подава по постоянен адрес, в нея задължително се заявява видът на ползваното отопление – топлоенергия, електроенергия, твърдо гориво или природен газ, като при отопление с електроенергия и топлоенергия се представя за справка актуален клиентски/абонатен номер.

До днес в Дирекция „Социално подпомагане” Казанлък са постъпили общо 1389 молби, от които 918 са за Казанлък, а 471 – за Павел баня. По време на миналогодишния отоплителен сезон държавата е подпомогнала 1516 лица и семейства в двете общини.
Целевата помощ се отпуска за период от пет месеца – от 1 ноември 2014 г. до 31 март 2015 г. Изплащането се извършва на два транша – за месеците ноември и декември 2014 г. не по-късно от края на месеца, следващ месеца на издаване на заповедта, с която е отпусната помощта. До 31 януари 2015 г. ще се преведат парите за месеците януари, февруари и март.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram