Проектът „Консервация, реставрация и социализация на могилата Шушманец” ще бъде представен на пресконференция

На 21 септември /петък/ от 11:00 ч. в сградата на Община Казанлък ще бъде представен проектът „Консервация, реставрация и социализация на могилата Шушманец“ с участието на Галина Стоянова, кмет на община Казанлък, Джовани Димитров, ръководител на консервационно-реставрационните дейности по проекта, и Калин Русев, представител на фирмата изпълнител. Проектът се финансира от Европейския съюз по Оперативна програма „Регионално развитие“. Бенефициент е Министерството на културата.

Предвижда се изграждане на система за отвеждане на атмосферните води над дромоса на гробницата, с цел преодоляване на натичането на капилярна влага във вътрешноста на гробната камера. Ще бъде изградено защитно съоръжение над гробната камера и ще се оформи приемна експозиционна зала. Ще бъдат извършени аварийни консервационно-реставрационните работи, свързани със стабилизирането на зидовете в дромоса, както и с химическа обработка за отстраняване на микроорганизмите, разрушаващи повърхността му.

След реализацията на проекта ще бъде оформена алея, която ще свързва Шушманец с намиращия се в близост паркинг и със съседните гробници Хелвеция и Грифони, а оттук и с цялата алейна мрежа в Долината на тракийските царе.

Ремонтните дейности по проекта, спечелен от Министерството на културата, трябва да приключат до края на 2012 г.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram