Продължава сключването на договори за услугата „Личен асистент“ в гр. Казанлък

Продължават дейностите във връзка с изпълнение на Проект 2014BG05M9OP001-2.2015.001-С0001 „Нови възможности за грижа” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г., бюджетна линия 2014BG05M9OP001-2.2015.001 „Нови алтернативи”, в съответствие с Партньорско споразумение, подписано между Община Казанлък като партньор и  Агенция за социално подпомагане като бенефициент. От стартирането на услугата „Личен асистент“ до момента са сключени 48 договора за предоставяне на социалната услуга с потребители и 45 трудови договори с лични асистенти в трудоспособна възраст, които са преминали специално обучение. Предстои да бъдат включени още от чакащите кандидат-потребители.

Основна цел на проекта, който ще продължи до 29.02.2016 г., е превенция на зависимостта от институционален тип грижи, подобряване качеството на живот на деца и възрастни хора с увреждания и тежко болни лица с ограничения или в невъзможност за самообслужване и създаване на възможности за социално включване.

От новата бюджетна година в община Казанлък ще стартират дейностите по схема „Независим живот“ по проект „Независим живот в община Казанлък“, Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014 – 2020 на обща стойност 499 765,52 лв. Проектът е с продължителност 22 месеца и ще бъдат включени дейности, като кандидатстване, оценка, класиране, сключване на договори и обучение с лични асистенти, както и с потребители на услугата „Личен асистент“. Ще бъде осигурен достъп до интегрирани услуги, въз основа на индивидуална оценка чрез подкрепа за дейността на съществуващото Звено за услуги в домашна среда към ДСП гр. Казанлък, за почасово предоставяне на услуги за социално включване в общността или в домашна среда. Потребителите ще получават психологическа, здравна и социална подкрепа, според тяхната индивидуална потребност.

Обществеността ще бъде информирана своевременно за предстоящото приемане на документи от кандидати за потребители и кандидати за лични асистенти.

ПРЕСЦЕНТЪР ОБЩИНА КАЗАНЛЪК

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram