Проверяват и военни от Казанлък за спекулации с квартирни пари

 

Своеобразен рекорд постави рейнджър от авиобаза Крумово, който в продължение на 8 г. лъгал командирите си, че е на квартира в Пловдив. В действителност живеел в родния си дом в Садово и пътувал до поделението. Всеки месец обаче получавал пари от МО за наем, тъй като представял фалшиви декларации. От 2008-а досега прибрал незаконно 10 000 лева.Преди 5 г. същият кадрови редник е бил проверен от военна полиция. Тогава хазяинът му заявил, че той обитава квартирата. През февруари т.г. ченгета под пагон и следователи влезли в авиобазата и започнали да ровят документите на военните, които вземали суми за наем, съобщава „24 часа“. Тогава била разкрита и измамата на рейнджъра. Оказало се, че на адреса под тепетата, посочен от него за квартира, никой не го познава.
„След като през 2011-а не можаха да ме хванат, се успокоих и продължих“, признал той пред разследващите.

„Проверката в авиобаза Крумово продължава, тъй като там има 200 души на квартира. До момента са установени десетина, които чрез документи с невярно съдържание са получили пари от МО. Някои са подправяли подписи на хазяи под договора за наем“, коментира военноокръжният прокурор на Пловдив полк. Димо Бъчваров. При суми до 3000 лв. нарушителите могат да се отърват с глоба, но ако са завлекли бюджета на министерството на отбраната с повече, се наказват с пробация или условна присъда.

В такъв случай веднага се уволняват от армията. Освен авиобаза Крумово се проверяват радиолакационното поделение до Мебелна къща в Пловдив и батальонът в Казанлък. Военни полицаи са подхванали редниците и сержантите, а следователите – офицерите. Акцията и в трите казарми трябва да приключи в края на юни.
БЛИЦ

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram